voorlezen

De vele voordelen van voorlezen

Of je nu als ouder het ene boek na het andere verslindt of niet zo houdt van lezen: voorlezen is met kinderen echt een must. Door jouw kinderen van jongs af aan al voor te lezen, laat je jouw kind al vanaf jonge leeftijd kennismaken met de wonderen van boeken en taal. Het is een mooi ritueel dat je heel handig kunt inplannen op de dag, bijvoorbeeld vlak voor het slapengaan. Het is even een knus momentje samen en het heeft ontzettend veel voordelen voor de ontwikkeling van jouw kind!

De voordelen van voorlezen

voorlezen
  • Voorlezen is heel goed voor de taalontwikkeling van jouw kind. Door boekjes voor te lezen, leert jouw kind veel verschillende woorden kennen en leert hij of zij hoe deze gebruikt kunnen worden.
  • De sociale ontwikkeling wordt gestimuleerd door samen een boek te lezen. Jouw kind kan zich inleven in de hoofdpersonen en zich zo verplaatsen in de gevoelens en de ervaringen van anderen.
  • Door voor te lezen stimuleer je de fantasie en creativiteit van jouw kind. Kinderen worden in elk verhaal op een ander avontuur meegenomen. Zelfs na het lezen zullen ze de verhalen nog naspelen, natekenen en hun fantasie de vrije loop laten gaan.
  • Door voor te lezen stimuleer je een liefde voor boeken bij jouw kind. Hierdoor is hij of zij eerder geneigd om op latere leeftijd zelf voor ontspanning of plezier te lezen.
  • Voorlezen is ook een moment om even tot rust te komen zonder dat er een scherm bij komt kijken. Zo kunnen jullie allebei even ontspannen.
  • Samen een momentje nemen om een boek te lezen is goed voor de hechting. Je besteedt tijd aan elkaar en dat is ontzettend waardevol op een drukke dag.

Vanaf welke leeftijd voorlezen

voorlezen

Met voorlezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Zelfs jonge baby’s kunnen al helemaal tot rust komen van een kort verhaaltje en er heerlijk bij in slaap vallen. Ook al begrijpt jouw kind de woorden nog niet, het ritme en de nabijheid geven al genoeg positieve effecten. Bovendien bouw je zo aan een goede gewoonte die jullie voort kunnen zetten.

Vanaf de peuter- en kleuterleeftijd wordt voorlezen helemaal leuk. Jouw kind begint de verhaaltjes echt te snappen en leeft helemaal mee. Hij of zij zal ook echt een voorkeur ontwikkelen voor bepaalde boeken en specifieke karakters. Stimuleer dit en laat jouw kind ook zeker mee vertellen en oefenen met letters en woorden. Het is een fantastische manier om al kennis te maken met lezen.

Leuke voorleesplatformen voor kinderen

tablet

Ben je even niet in de gelegenheid om voor te lezen? Dan kun je ook gebruikmaken van één van deze voorleesplatformen. Zo maakt jouw kind toch kennis met allerlei leuke verhalen en profiteert hij of zij van alle voordelen van voorgelezen worden.

Boekje Lezen

Boekje Lezen is een YouTubekanaal waar elke week een nieuw kinderboek wordt voorgelezen door Caroline Hillinga. Van Disney-verhalen tot populaire prentenboeken: het komt allemaal aan bod. De verhaaltjes worden gelezen samen met haar dochter en zijn dus vooral geschikt voor peuters en kleuters.

De Voorleeshoek

De Voorleeshoek, ook wel The Reading Corner genoemd, is een toegankelijk online platform waar jouw kinderen kunnen kiezen uit een heel divers aanbod aan voorleesfilmpjes. Het aanbod is geschikt voor kinderen van 0 tot en met 10 jaar oud en bevat zowel de klassiekers als de leukste nieuwe boeken. Met een abonnement maak je een maand lang onbeperkt gebruik van het aanbod.

Voorleespret

Ook Voorleespret is een gratis toegankelijk YouTube-kanaal waar kinderboeken worden voorgelezen. Aan bod komen vooral prentenboeken en leesboeken voor jonge kinderen en het aanbod varieert van klassiekers tot nieuwe titels. Voorleespret is vooral leuk voor peuters en kleuters.

Zappelin

De app en de website van Zappelin zijn ontzettend leuk voor jonge kinderen. Er zijn tal van spelletjes te spelen én er worden leuke verhalen voorgelezen. Zappelin weet zich te onderscheiden van de andere aanbieders door originele verhalen aan te bieden met mooie illustraties die peuters en kleuters zeker aanspreken.

Storytel

Heb je een abonnement op Storytel? Bekijk dan zeker even het aanbod aan kinderboeken. Storytel is namelijk ook heel leuk voor kinderen! De meest populaire kinderboeken en prentenboeken worden in de app voorgelezen door bekende Nederlanders, maar ook voor oudere kinderen zijn er veel spannende en leuke boeken in de app te vinden.

Vorige post Volgende post