woordenschat kind

5 tips voor het uitbreiden van de woordenschat van peuters en kleuters

Het moment dat jouw kind de eerste woordjes begint te zeggen is ontzettend bijzonder. Of het woordje nu mama, papa, huis, kaas of hond is: het is een ware mijlpaal in de ontwikkeling! Vanaf dat moment gaat het rap met de taalontwikkeling van kleintjes. Op driejarige leeftijd begrijpen kinderen gemiddeld zo’n 1.250 woorden. Op vijfjarige leeftijd is dit al uitgebreid naar 3.500 woorden. Deze taalontwikkeling gaat meestal vanzelf en elk kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo. Toch kun je de taalontwikkeling zeker een handje helpen thuis. Met deze 5 tips kun je op speelse wijze de woordenschat van jouw peuter of kleuter uitbreiden.

#1 Voorlezen

voorlezen

Voorlezen is ontzettend belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. Zelfs de allerjongste kinderen zijn gebaat bij een verhaaltje voor het slapengaan. Door kinderen voor te lezen, ontwikkelen ze een ruimere woordenschat én een beter begrip van taal. Daarnaast zijn verhalen ook stimulerend voor de fantasie en leren de kinderen meer over de wereld.

#2 Spelletjes spelen

spel met kind

Het spelen van spelletjes met kinderen is niet alleen heel gezellig, maar ook nog eens heel leerzaam. Door middel van spelletjes leren kinderen samen te spelen met anderen, eenvoudige regels te volgen en het is goed voor de woordenschat. Door spelletjes te spelen waar een grote nadruk ligt op het benoemen van dingen, zoals memory, raad het plaatje of zoekplaten, leren kinderen nieuwe woorden en hoe ze deze kunnen gebruiken.

#3 Muziek

kinderen dansen

Ik sta er altijd versteld van hoe snel kinderen een liedje uit hun hoofd leren. Na slechts een paar keer weten ze de dansjes en de tekst feilloos mee te doen. Om de taalontwikkeling een handje te helpen is dit natuurlijk heel handig. Op YouTube en Spotify vind je talloze liedjes speciaal voor kinderen met eenvoudige teksten en leuke dansjes. Zelf vind ik de kinderliedjes van Fenna op NPO Zappelin echt de moeite waard.

#4 Samen zingen

ouder en kind

Net als samen muziek luisteren is samen zingen ook heel belangrijk voor de taalontwikkeling. Maak er een gewoonte van om ’s avonds voor het slapengaan een liedje samen te zingen of gebruik gedurende de dag diverse liedjes om activiteiten aan te kondigen. Op de peuterspeelzaal en in de kleuterklas werkt dit ook heel goed en het is goed voor het aanleren van nieuwe woorden en het herkenbaar maken van activiteiten gedurende de dag.

#5 Speelafspraakjes

kinderen spelen

Kinderen leren natuurlijk veel van hun ouders, maar onderschat ook de invloed van leeftijdsgenootjes niet. Contact met andere kinderen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van de woordenschat. Misschien ken je ouders met kinderen in dezelfde leeftijdscategorie waarmee je een speelafspraakje kunt plannen? Of breng eens een bezoek aan een meeting met andere ouders met kinderen, zoals het welbekende mama café. Hier kunnen de kinderen lekker met elkaar spelen en brabbelen en hebben ouders even de tijd om met elkaar te kletsen.

Comments (1)

  • De vele voordelen van voorlezen – Wiesewijs

    september 6, 2022 at 11:46 am

    […] heel goed voor de taalontwikkeling van jouw kind. Door boekjes voor te lezen, leert jouw kind veel verschillende woorden kennen en leert hij of zij hoe deze gebruikt kunnen […]

Comments are closed.

Vorige post Volgende post