tablet

7 tips voor educatieve apps voor kleuters

Net zoals wij gek zijn op onze telefoon, tablet en laptop zo worden kinderen ook aangetrokken tot schermen. Of het nu goed voor ze is of niet: het scherm is niet meer weg te denken uit de opvoeding. We kunnen echter wel de schermtijd in goede banen leiden. Zo spendeert een kind tussen de 3 en 5 jaar oud zo’n anderhalf uur achter een scherm. Het is aan onszelf om de schermtijden te monitoren en bewust te kiezen voor programma’s, spelletjes en clips die passend zijn voor de leeftijd en stimulerend zijn voor de ontwikkeling. Daarom tip ik graag 7 educatieve apps voor kleuters.

Kleutereiland

tablet

Kleuters beginnen pas net met het herkennen van letters en daarom is het belangrijk dat een app begrijpelijk is zonder dat er gelezen hoeft te worden. Kleutereiland biedt precies dat. In de app kan worden geoefend met lezen, tellen, patroonherkenning, kleuren en nog veel meer belangrijke vaardigheden. Ouders kunnen in de app instellen waar de kleuter mee aan de slag kan gaan.

Squla

tablet

Squla is in enkele jaren tijd uitgegroeid tot een haast onmisbaar educatief programma voor jonge en oudere kinderen. Op het platform kunnen kinderen van groep 0 tot en met groep 8 oefenen met alle schoolvakken via leuke opdrachten, quizvragen en spannende spelletjes. Kleuters kunnen op het platform oefenen met taal, rekenen, Engels, verkeer en De Wereld. Het platform is helemaal opgesteld om aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen en zo wordt leren ook nog eens heel erg leuk.

NPO Zappelin

tablet

Kleuters zijn gek op de programma’s van Zappelin en de app is net zo vermakelijk. Via het platform kunnen kleuters kleuren, zingen, puzzelen, tellen en spelletjes spelen. En voor ouders heeft de app ouderlijk toezicht.

Juf Jannie

tablet

Juf Jannie heeft diverse educatieve apps uitgebracht voor kinderen van allerlei leeftijden. Voor kleuters zijn vooral de apps ‘Letters leren lezen’, ‘Leer letters, cijfers, kleuren en vormen’, ‘Taal en woorden’, ‘Puzzels’ en ‘Cijfers en getallen leren en tellen’ interessant.

Quick Maths Jr‪.‬

tablet

De Quick Maths Jr‪.‬ app is ideaal voor kleuters die willen beginnen met het maken van sommetjes. Op speelse wijze worden sommen aangeboden en in de app kunnen ze door het maken van de opdrachtjes muntjes verdienen om hun eigen poppetjes te ontwerpen.

Lola Panda

tablet

Van Lola Panda zijn meerdere educatieve apps beschikbaar die allemaal enorm aansprekend zijn voor kinderen. Voor kleuters zijn vooral ‘Lola’s Rekentrein: Telle‪n‬’, ‘Lola Alfabet Trein Leren leze‪n’ en ‘Lola’s Fruitwinkel-Sudoku’ heel leuk. Let wel goed op in de app store. De meeste apps zijn namelijk in het Engels en slechts enkele apps zijn ook verkrijgbaar in het Nederlands.

Scratch Jr.

tablet

In plaats van leren tellen of lezen leert jouw kleuter met de app van Scratch Jr. programmeren! Met de Scratch Jr. app kunnen kinderen vanaf een jaar of 5 hun eigen interactieve verhalen en spellen programmeren. Daarbij leren ze problemen oplossen en projecten te ontwerpen. De app is in het Engels, maar voor het programmeren zelf maakt dit niet uit.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige post Volgende post